zondag 10 juni 2012

Spandau Ballet – True (1983, hoogste positie: 5)


Mijn contract ging in op 1 februari 2007. Het was een contract voor een half jaar, 25 uur in de week, en zowel Gekke Henkie als ikzelf zetten onze handtekening eronder, en daarmee was dat eindelijk een feit. Ik kon even opgelucht ademhalen, ook al vond Gekke Henkie het nodig om direct door te laten schemeren dat het daarbij zou blijven. Het contract zou na een half jaar niet verlengd worden, of ik daar maar rekening mee wilde houden. Alsof ik dat niet wist, en allang deed, en er op dat moment vanuit ging dat ik zelfs dat halve jaar niet zou volmaken, ook al was ik redelijk volmaakt.

Het rare is achteraf, dat dit ene moment van eerlijkheid dat deze rare bijna bejaarde leugenaar zijn lelijke strot uitkreeg, en nodig vond om mij mee te delen, zelfs achteraf niet waar bleek te zijn. Zelfs wanneer Gekke Henkie de waarheid vertelde, werd het toch nog een leugen. Al konden wij dat allebei op dat moment ook niet weten. Sterker: Als iemand een van ons dat op dat moment zou hebben meegedeeld, hadden we daar smakelijk om gelachen. Want dat deden we graag, lachen. Liever niet samen, maar dan toch.

Twee dagen nadat ik mijn John Hancock op papier had gezet, en ik dus officieel in dienst was bij E3 Audio Visio, moest ik al op het matje komen. Tinus Brandsma deelde mij dat heuglijke feit mee. Of ik 's middags even tijd had.
-“Goed nieuws of slecht nieuws?” lachte ik nog.
-”Zeker geen goed nieuws”, antwoordde de kippige omhooggevallen hoofdredactrice.
En even later zat ik dus tegenover de twee, die elkaar ook al nauwelijks konden luchten of zien, wat in het geval van Tinus Brandsma ook letterlijk het geval was.

Het bleek dat ik een nieuwsbericht op kabel en internet had geknald, dat niet echt goed was. Ik had het nauwelijks geredigeerd, het was veel te lang, en ik had het bericht eigenlijk gewoon gecopypaste, zoals dat zo mooi heet, van een persbericht. Bericht kopiëren, plakken en hup, de ether in. Dikke Joep had daarover geklaagd en aan beiden het betreffende bericht overhandigd, de NSB'er.

Ik kon niet anders dan beamen dat het betreffende bericht van mij was, het was waar. En het was een baggerbericht, ook dat was waar.
“Maar Dikke Joep copypaste ook de helft van zijn berichten en Wendy van Dijk deed het voorheen ook om de haverklap, toen ze nog hier werkte. Het is gewoon soms hartstikke druk, en dan heb je nauwelijks tijd om een bericht goed te herschrijven, dus dan denk je: “Kom, ik knal het er maar op, want ik heb nog meer te doen,” en ik schrijf de meeste berichten, veel meer dan Dikke Joep, terwijl ik maar 5 uur werk, en hij 7, en, en, en,..” probeerde ik nog.

“We weten hoe Dikke Joep is. We kennen hem al wat langer dan vandaag. Ik zou zeggen: Kijk een beetje uit voor hem, en doe je werk gewoon goed. Dan is er wat ons betreft geen probleem, maar laat het niet meer voorkomen, want anders heb jij een probleem,” was het dreigement van beiden, en het klonk toch ook wel ergens enigszins hoopvol.

Vervolgens begon Gekke Henkie met een rekensom gebaseerd op het aantal berichten dat ik kon schrijven in de uren die ik ter beschikking had. Voor televisie was ik gemiddeld twee uur kwijt, en dan had ik een uur voor radiowerkzaamheden. Vervolgens had ik nog twee uur over voor het schrijven van nieuwsberichten. Voor een nieuwsbericht zou ik maximaal 15 minuten nodig hebben, en dat betekende dat ik er dus 8 per dag zou kunnen schrijven.
-“Toch?”
-”Nou, zo werkt dat niet helemaal, maar in theorie kan het waar zijn”. En ik moest lachen. Wat een raar idee hadden deze mensen toch over het journalistieke vak. Het ene bericht kon binnen 5 minuten gedaan zijn, maar over een ander bericht kon je soms wel de hele dag doen, om de waarheid boven tafel te krijgen, en het nieuws publicitabel te maken.

Niettemin, toen ik even later van het pand van E3 Audio Visio terugliep naar de brandweerkazerne annex radiostudio, besloot ik dat dit mij niet meer zou overkomen. Vanaf dat moment schreef ik netjes iedere dag op wat er op radio, televisie, internet en kabel door ons geproduceerd zou zijn, wat ik had gedaan, en hoeveel uren ik daar kwijt voor was geweest. Bovendien zou er geen enkele fout meer, in welk bericht van mijn hand dan ook, voorkomen. Ik zou mij niet meer laten verrassen door Dikke Joep, Gekke Henkie, Tinus Brandsma, of wie dan ook. Dat was waar. Ik kon ook niet anders.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten