Velen hadden in ieder geval een aardig baantje, waarvoor ook nog enigszins in alle redelijkheid betaald werd ook. Zoals ik al eerder meldde moet in dit land op den duur op alles bezuinigd worden, en dat gold op een gegeven ogenblik ook voor publieke lokale omroepjes. Totdat er niet meer bezuinigd kan worden, en dat is dan het einde van zo’n clubje. En van alles. Dus ook van de samenleving zoals we die kennen. Maar nu draaf ik door. Alsof ik ooit wat anders doe.
Dat moment van het totale einde bleek ook in Vudel steeds dichter bij te komen. Dus werd er, een aantal jaren voordat ik mijn opwachting maakte bij de omgekeerde hemelbestormers, van hogerhand besloten dat alles anders moest. Vrijwel iedereen werd er uit gegooid. Er bleven alleen een coördinerend medewerker (Wendy van Dijk), een redacteur/verslaggever( Dikke Joep), een radiomaker (Guido Wijers), een meewerkend hoofdredacteur (dat is nu eenmaal verplicht, en dat werd Bosschenaar Kees-Jan de Waal), twee accountmanagers (Tonny Verhoeven en Paula Smulders) over. De rest werd vrijwilliger. En die accepteerden dat ook nog.
Maar dan was er nog de televisieafdeling. Die ging zelfstandig verder. Dat betekende in dit geval dat er een nieuw bedrijfje, uiteraard een bv’tje, werd opgericht. Hierin werd de scepter gezwaaid door Gekke Henkie. Hij werd directeur, al noemde hij zichzelf ook wel eens manager. Lag er aan hoe zijn pet stond. Als hij die droeg. Dat deed hij niet.
Nou kon Gekke Henkie eigenlijk zelf niks. Hij was immers een gemankeerde sportleraar geweest, maar had dat moeten opgeven vanwege allerlei blessures. Hoewel ook het verhaal ging dat hij overspannen was geworden, omdat hij de jeugd niet aan kon. Wellicht dat hij daardoor gefrustreerd rondliep.
Dus had Gekke Henkie personeel nodig. Jongens die een filmpje konden maken. Twee cameramannen, waarvan de een voorheen vuilnisman en de ander barman was geweest, kwamen bij de man in dienst. Voorheen deden ze hand- en spandiensten voor Kerseland, maakten een beetje radio, filmden eens wat, en waren dus allang blij dat ze een baantje kregen. De ene, Gerald, hadden we al ontmoet tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De ander, Steven, hadden we ook al ontmoet. Maar dan alleen tijdens het roken. Hij kwam twee per week binnen met de zin: “Doe mij een peukje”. Sinds ik dus gestopt was, sprak ik het jong niet meer. Goede uitstraling had deze Steven. Beetje een goedmoedige Rus, baardje, buikje, veel ho-ho-ho, aanstekelijke lach. Kon je goed een wodka mee drinken. Gedroeg zich veel wijzer dan zijn leeftijd. Bleek dat niet te zijn.
En dan was er nog Janvandeburelen, een oude man. Voormalig beroepsmilitair. Gepensioneerd. Kwam dus maar af en toe aanwaaien. Een freelancer dus. “Pas maar op voor Janvandeburelen”, had Dikke Joep gezegd. “Die liegt de heleboel bij elkaar”. Maar ja, deden ze dat niet allemaal? “Maar ja, dat doen ze eigenlijk allemaal”, vervolgde Dikke Joep. “Behalve Gerald, maar die is dan weer niet zo heel slim”.
Enfin, om een lang verhaal extreem in te korten: Er was een publieke omroep. Die maakten radio en tv. De tv, iedere dag een journaal, werd geproduceerd door E3 Audio Visio. Daarvan was Gekke Henkie directeur. Datzelfde E3 kon ook andere opdrachten aannemen. Bijvoorbeeld van SBS6. Hetgeen ook gebeurde. Mochten beide cameramannen, die zich inmiddels ook regisseur en producer mochten noemen, op pad zijn voor een lucratieve klus, dan werd Janvandeburelen ingezet. Hij filmde dan alsof hij foto’s nam en zo was er toch een Journaal die dag. Elke dag. Soms zelfs in het weekend.
Een en ander, want de boel opstarten kostte een hoop geld, werd bekostigd door Harrie Vangeneugden, het suikeroompje. Hij werd grootaandeelhouder van E3 en kocht een mooi nieuw pand voor Gekke Henkie en zijn maten. Hij was natuurlijk ook al het mannetje bij SkyDive. Alle apparatuur en het pand waren daar immers ook van hem. Om de boel af te timmeren werd er een contract getekend. SkyDive betaalde ieder jaar, uit het subsidiebedrag van de gemeente, 50.000 Euro aan E3 Audio Visio voor het produceren van de televisie-uitzendingen en E3 was op zijn beurt verplicht om daar iedere dag aan te voldoen. Zo had E3 bestaansrecht en inkomen en zat SkyDive daar mooi aan vast. Het hield zelf geen rooie cent over.
Uiteindelijk was er tussen beiden, zo was mij al snel duidelijk, een daadwerkelijke haatliefdeverhouding. Men hield van SkyDive, maar kon de mensen wel schieten, men hield niet van E3 Audio Visio, maar de mensen hadden nu eenmaal bij SkyDive gewerkt. Bovendien had niemand iets te vertellen. Het werd van hogerhand opgelegd. Als het je niet bevalt rot je maar op. Kortom: We kussen elkaar als oude maffiavrienden en weten dat het allemaal draait om de knaken. Xieje morgen!